Europa & Australië!

Foto: Stefan van Sas (BB-Facebook)

In de meest zuidelijke hoek van Diergaarde Blijdorp lopen twee totaal verschillende continenten snel in elkaar over. Hier leven enkele diersoorten uit Europa en Australië, werelddelen die letterlijk aan tegenovergestelde kanten van de wereld liggen. Loer hier naar de wolven in de Wolvenvallei of verwonder je op de Wallaby Walkabout…

Europa

-> Belangrijk: op 11-07-2017 zijn de laatste wolven overleden.

Grenzend aan de Oewanja Kinderjungle en het Roofdieren-Gebouw vinden we een perk met karakteristieke Europese inwoners. Twee Europese wolven zijn hier heer en meester over hun eigen beboste gebied. Het zijn een broer en zus, inmiddels al op leeftijd. Hun verblijf is voorzien van enkele overkappingen om te schuilen maar ook met een stromende kreek. Men erkent ongeveer dertig verschillende soorten wolf. Een daarvan, de Iberische wolf, was tot en met 2000 in Blijdorp aanwezig maar werd toen vervangen door zijn Europese evenbeelden. In het recente verleden had de mensheid de Europese wolf bijna van de kaart geveegd. Gedurende de Middeleeuwen werd voor het eerst massaal jacht gemaakt op ze, een proces dat zich voortzette tot in de achttiende eeuw. Naast dat er vele verhalen waren over kwaadaardige wolven, vormden ze een bedreiging voor de veeteelt. Pas na de Tweede Wereldoorlog, toen verstedelijking op gang kwam, verdween het gevoel van noodzaak om de wolvenpopulatie in te dammen.

Foto: Saskia Bokkers (BB-Facebook)

De laatste jaren komen deze voorouders van de hond steeds vaker in het nieuws. Naarmate Europese maatregelen ervoor zorgen dat de wolvenpopulatie zichzelf aan de haren uit het slop trekt, maken ze geleidelijk een terugkeer naar hun originele thuislanden. Nederland hoort daar zeker bij! Voorlopig blijft het bij een enkeling die afdwaalt, maar experts verwachten dat er binnen een aantal jaar een permanente populatie langs de Duitse grens ontstaan zal zijn. Het is nog even kijken hoe we dat als zwaar verstedelijkt land gaan aanpakken, maar we hoeven ons zeker geen zorgen te maken over Roodkapje-praktijken in onze achtertuin. Naast dat wolven extreem mensenschuw zijn, zouden ze op bijvoorbeeld de Veluwe meer dan genoeg eten op handen hebben.

De Wolvenvallei heeft een aantal kijkpunten voor de bezoekers. Eén direct tegenover het Roofdieren-Gebouw, één tegenover het vrijwilligerscentrum De Berg en één aangrenzend aan de ‘rotonde’ die het voorplein van de Rivièrahal verbindt met het Afrikaanse themagebied. Bij dit laatstgenoemde punt stond tot 2011 een Kattenrotonde. Het was eigenlijk een overblijfsel van de ‘hebzuchtige’ periode van de vorige eeuw, toen de Diergaarde op zo weinig mogelijk grond zoveel mogelijk katachtigen wilde onderbrengen. Een ander aandenken hieraan dat pas recentelijk platgegooid is, was de Kattengalerij bij het Roofdieren-Gebouw. Omdat zulke verblijven echt niet meer goed te praten zijn, is de Kattenrotonde met hulp van de Vrienden van Blijdorp in 2011 omgetoverd tot Alpine Rotstuin. Niet alleen was dit een hele goedkope en goed ogende oplossing, maar het vervulde ook de wens van de botanische afdelingen om met haar Alpencollectie te kunnen pronken. Tegenwoordig waan je je hier dus in een Alpenweide, waar onder andere edelweiss en primula’s te vinden zijn.

Foto: Jop Kempkes (BB-Facebook/Beheer)

Als we van de Wolvenvallei verderlopen, komen we langs een verblijf voor bosrendieren. Helaas wordt dit verblijf geheel onterecht door veel bezoekers over het hoofd gezien, omdat het vrij buiten de slagen ligt. Desondanks zijn de inwoners zeker even de moeite waard om langs te komen. Na de introductie van enkele vrouwtjes bij de voorheen uitsluitend uit mannen bestaande groep, werd er in 2013 voor het eerst een kalfje geboren. Sindsdien is het al een aantal keer vaker raak geweest. De stal van de bosrendieren dateert uit 1940, en behoort tot een van de 22 rijksmonumenten in het park die ontworpen zijn door Sybold van Ravensteyn. Het bosrendier is een ondersoort van het rendier (Weetje: Amerikaanse rendieren heten ook wel kariboe en verschillen in grootte van hun Europeaanse familie). Tegenwoordig is de wilde populatie teruggedrongen tot de wouden van Finland en het aangrenzende Russische Karelië. Ondanks intensieve herintroductiepogingen neemt het aantal bosrendieren nog altijd af.

Het is onzeker wat er in Diergaarde Blijdorp gaat gebeuren met het Europa-gedeelte. Het gebied krimpt al jaren en met de wolvengroep die op uitsterfbeleid staat, lijkt daar voorlopig geen einde aan te komen. Er zijn plannen geweest om achter het bizonverblijf in Noord-Amerika een nieuwe habitat te bouwen, waar in plaats van Europese wolven en bosrendieren een Amerikaanse wolvensoort en kariboes zouden komen. Dusver is echter nog niks van dat plan van de grond gekomen.

Foto: Karin Seltenrijch (BB-Facebook)


Foto: Saskia Bokkers (BB-Facebook) Dichterbij kun je niet komen…

Australië

Het eiland is zo groot, dat de meeste mensen het als een eigen continent beschouwen: Australië. Ondanks de verbluffende biodiversiteit hier, is het Australische themagebied in de Rotterdamse dierentuin pasgeleden ontstaan. Vroeger hupsten, waar nu netgiraffes rondstappen, reuzenkangoeroes en waar nu hard gewerkt wordt aan een verblijf voor gelada’s hadden enkele zandwallaby’s tijdelijk een plekje. Zoals het er nu voor staat, is de outback van Blijdorp beperkt tot een doorloopverblijf voor moeraswallaby’s. Dit verblijf is in 2011 gebouwd en valt zowel bij de bezoekers als de dieren in smaak – meerdere keren per jaar zitten er kleintjes in de buidels.

Er is geen duidelijke grens tussen wat als ‘wallaby’ telt en wat als ‘kangoeroe’ wordt gezien. Wel zijn wallaby’s over het algemeen een stuk kleiner dan kangoeroes. Hoewel ze natuurlijk vooral bekend staan als Australische dieren, komen er ook enkele soorten voor op het eiland Nieuw-Guinea.

Met de recente periode van restauratiewerken in de dierentuin, is ook de Winkel van Sinkel teruggekeerd. Jarenlang was het weggewerkt achter een verblijf voor zwartvoetpinguïns. In de loop van 2008-2009 is het pand echter weer helemaal in oorspronkelijke staat teruggebracht, en dient tegenwoordig weer als horecapunt. Het gebouw is onderdeel van de symmetrieas die door Blijdorp loopt, als onderdeel van Van Ravensteyns totaalontwerp uit de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Van bovenaf gezien is het de tegenhanger van de Rotstuin.

Een interessante ontwikkeling is de komst van vier Raggi’s paradijsvogels (Paradisaea raggiana). De twee mannetjes en vrouwtjes komen uit de San Diego ZOO in Amerika die tot de weinige parken hoort met deze prachtige diersoort. De Diergaarde is het enige dierenpark in de Benelux zijn met een paradijsvogelsoort, verder zijn er binnen Europa alleen nog Raggi’s paradijsvogels te vinden in het Duitse Walsrode – Tevens bevinden zich enkele andere ondersoorten in Berlijn, Italië en Moskou. De belangrijkste reden voor de kleine populatie in gevangenschap is dat er slechts mondjesmaat succesvol gefokt wordt met ze. Het bestuur heeft aangekondigd dat ze over enkele jaren een plekje voor de schermen krijgen, de komende jaren moeten de jonge dieren in alle rust kunnen opgroeien. Er is een kans dat zij in de buurt worden geplaatst van de wallaby’s, om zo een ‘Oceanië’ themagebied te creëren. Een mogelijkheid is dat er een kas wordt gebouwd op de locatie van de huidige Wolvenvallei, daar er geen nieuwe bestemming is voor het verblijf als de laatste inwoners aan  ouderdom overlijden. Mocht er iets naar buiten worden gebracht hierover, zullen wij het uiteraard berichten.

Foto: Sabine Buchholz (BB-Facebook)

WAAR?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *