BB-Nieuws

Af en toe gebeuren er dingen rond Blijdorper Bende. Blijf hier up-to-date!


Jaarverslag Blijdorper Bende – 9 januari 2018

We blikken terug op het 2017 van Blijdorper Bende en kijken vooruit naar de toekomst. Het is een jaar geweest met een paar minder leuke gebeurtenissen maar vooral ongekende successen!

Herinner je je het nog? Vorig jaar waren wij als beheer in de zevende hemel toen we het jaar afsloten met 30.000 bezichtigingen op onze website. Dit jaar is dat record werkelijk gesneuveld, met maar liefst 45.000 geregistreerde views! Dit aantal is zelfs hoger dan we hadden voorspeld in november. In dit 160-jarige jubileumjaar van Diergaarde Blijdorp was het ook twee keer feest op onze Facebookgroep: we passeerden de 1000- en de 1500-leden mijlpaal in rap tempo. Een verdubbeling vergeleken met ons ledenaantal eind 2015!

Dit jaar hebben we, niet zonder slag of stoot, de Grote Fotowedstrijden, sinds jaar en dag een succesnummer, gemoderniseerd. Dat was flink nodig ook: we hebben al die tijd hetzelfde concept aangehouden als toen we minder dan honderd leden hadden en er maximaal een tiental foto’s ingezonden zouden worden. Inmiddels is dat aantal dusdanig gegroeid dat we een extra kwalificatieronde ‘moesten’ introduceren. Onze nieuwe manier van stemmen, waarbij er geen tussenstanden bekend gemaakt worden, heeft er ook aantoonbaar voor gezorgd dat er oprechter en minder ‘tactisch’ wordt gestemd.

De Blijdorper Bende Awards, een enigszins vergeten Blijdorper Bende-traditie, deed het dit jaar beter dan ooit. Omdat het in het verleden bij nader inzien niet geheel duidelijk was wat wel en niet in aanmerking kwam voor een nominatie, hebben we dit jaar striktere regels opgesteld. Zo is de categorie ‘Nieuwe Dieren’ nu beperkt tot uitsluitend nieuwe diersoorten. Ook hebben we de categorieën van het leukste bouwproject en de leukste geboorte gesplitst: bij de eerstgenoemde maken we nu onderscheid tussen lopende projecten en afgeronde projecten, bij de babydieren hebben we de bekende jonkies (denk aan neushoorns en okapi’s) en de minder prominente geboortes (zoals kleine vogels) uit elkaar gehaald.

Wat perfectionistische details: de categorie-pagina’s werken weer! Door een technisch defect, waar we onze vinger maar niet op konden leggen, kwam je het afgelopen jaar op een blanco pagina terecht als je bijvoorbeeld alle berichten uit de categorie ‘Belevenissen’ wilde bekijken. Verder hebben we het ‘sjabloon’ voor de Kort Nieuws-berichten gemoderniseerd. Het oude ontwerp met de bullet points, dat we tot de honderdeneerste editie hebben gebruikt, stamde nog uit de tijd dat deze berichten niet meer waren dan een opsomming van feiten: ‘één koedoe geboren’, waar het de titel immers aan ontleent. Tegenwoordig geven we ook context en uitleg, achter elke gebeurtenis schuilt nou eenmaal een interessant verhaal. Dat zag er met die opsommingspuntjes nogal slordig uit. Per de publicatie van dit bericht wordt dat thema ook doorgevoerd bij ‘BB-Nieuws’.

Als beheerder had ik de eer Erik Zevenbergen, de kersverse directeur van Blijdorp, te ontmoeten in de dierentuin. Een bijkomend gelukje is dat we eindelijk direct contact kunnen leggen met de directie nu. Momenteel kijken we samen naar mogelijkheden om samen mooie dingen van de grond te krijgen, ook al maalt de molen traag. Iets om naar uit te kijken!

Behalve met Diergaarde Blijdorp hebben we ook met particulieren samenwerkingen gecreëerd. We hebben een artikel mogen schrijven voor Vakantie-Check, we zijn een linkpartnerschap aangegaan met ParkCare en hebben beginnende natuurfotografen een platform gegeven om meer bekijks te trekken. Het AD benaderde ons tevens om in contact te komen met een van onze leden, waardoor zijn video nu pronkt aldaar.

Wat heeft 2018 in petto voor ons? Allereerst kan ik nu alvast een nieuwe special aankondigen waar ik momenteel de laatste handen aan leg. Als alles volgens plan verloopt, komt die aan het einde van januari online te staan. Vroeger was het idee achter al die uitgebreide artikels dat ze regelmatig zouden worden uitgebracht. Tijd blijkt echter een grote vijand. Het grote merendeel van mijn vrije tijd besteed ik al met alle liefde aan Blijdorper Bende, maar de standaarden voor een goed artikel zijn nou eenmaal zo hoog dat het schrijven van een simpel nieuwsbericht al een dagdeel in beslag neemt. Laat staan voor een special van de immense proporties die onze nieuwjaarsspecial inmiddels heeft aangenomen… Ach, we moeten het maar voor lief nemen.

Qua gebruikersvriendelijkheid is ook nog wel het een en ander te verbeteren. Denk dan vooral aan de stemformulieren voor de fotowedstrijden en de BBA. Het grote voordeel van Google Forms, de huidige software, is dat er een onbeperkt aantal mensen kan stemmen en het werkt ook erg fijn achter de schermen. Het gemiddelde Blijdorper Bendelid is echter ouder dan vijftig en de ervaring leert dat zij niet altijd een Google-account hebben, wat wel een vereiste is om de formulieren in te kunnen vullen. Daar valt nog wel iets te halen.

We gaan 2018 optimistisch tegemoet en zijn meer dan ooit vastberaden er weer een recordjaar van te maken: meer leden, meer bezoekers, betere kwaliteit. Ik wil iedereen die ons heeft geholpen de afgelopen jaren bedanken, zowel de oude bezoekers als de nieuwkomers. Dankzij jullie, de Blijdorper Bendeleden, hebben we het zover weten te schoppen, dus sta mij toe u alsnog een gelukkig nieuw jaar te wensen.

-Jop Kempkes, hoofdbeheerder 

Fotowedstrijd-Fiasco  30 september 2017

Helaas rolde de Grote Herfst Fotowedstrijd 2017 niet op rolletjes. n.a.v. Omstandigheden trok de finalist die op één stond zich terug, waarna de andere kandidaten zich ook terugtrokken. Voor het eerst sinds 2014 kronen wij dus niemand tot winnaar, wat wij erg jammer vinden. Dit willen we natuurlijk kosten wat kost voorkomen, daarom zijn wij als beheer nu intensief bezig een oplossing te vinden. Een hele klus, gezien er van dit alternatief voor het bestaande format eigenlijk onmogelijk veel gevraagd wordt. We moeten kunnen voorkomen dat mensen winnen doordat ze beroep kunnen doen op meer vrienden, maar ja, hoe moet dat dan in zijn werk gaan?

Verder is niet iedereen er blij mee dat je moet inloggen op een Google-account om te kunnen stemmen via Google Forms, het platforms waarmee we momenteel onze stemformulieren maken. Sommige leden hebben een vakjury voorgesteld, maar wij willen juist dat jullie zelf kunnen zeggen wat de mooiste foto is. Ter illustratie, bij grote evenementen waarbij zowel jury als publiek mogen stemmen (een talentenjacht bijvoorbeeld) zijn deze twee partijen het soms helemaal niet met elkaar eens. Het mooie aan onze wedstrijden is dat de mening van de normale hobbyist telt. We hebben allerlei ideeën, nu is alleen de vraag of we alles op tijd voor elkaar krijgen voor de herfsteditie. Hoe dan ook, we houden jullie op de hoogte!

Zomer-Update – 8 juli 2017

Nu het alweer juli is, is het tijd om terug te blikken op de periode die achter ons ligt. Wat we hebben gezien is dat het nieuwe systeem voor de fotowedstrijden een groot succes is! Niet alleen hebben we van de leden gehoord dat ze het beter vinden dan het oude, maar voor ons als organisatoren werkt het ook nog eens veel beter dan verwacht. Men deelde de stemformulieren volop, wat ervoor heeft gezorgd dat we in twee weken tijd honderden leden erbij hebben gekregen! Hoewel we eerst sceptisch waren, zorgt het daadwerkelijk voor een meer spannende stemperiode. Met een hartverwarmende foto van een jonge wallaby in de buidel wist Veronica van Lom in de laatste uren voor het verstrijken van de deadline de leiding in het klassement te nemen. Ook onze felicitaties voor Jan van Keulen: In de kwalificatieronde eindigde hij als eerste, met maar liefst 44,1% van de stemmen. En uiteraard onze complimenten voor de andere 28 mensen die meededen! We braken deze editie onze eigen records, met 56 mensen die stemden voor de kwalificatieronde en 244 stemmers tijdens de finale. We hebben voor onszelf een aantal verbeterpunten vastgesteld, waar we uiteraard op gaan letten bij de Grote Zomer Fotowedstrijd 2017. Medio augustus komt het inzendformulier daarvoor online te staan.

Klein technisch probleempje met het Blijdorper Bende Blog: met de nieuwste versie van WordPress kun je niet meer de categorieën bekijken. Hier kunnen wijzelf helaas weinig aan doen, behalve WordPress ervan op de hoogte stellen dat er een mankement in hun software zit. Nu is het afwachten wat dat betreft.

Nu wij voorlopig zelf wat meer tijd op handen hebben, zullen we ons inzetten om de ‘Ontdek…’-pagina’s weer te laten voldoen aan onze huidige standaarden. Momenteel buigen wij ons daarnaast over de kwestie wat te doen met een aantal specials. Het liefst zitten we niet meer aan de specials na publicatie, maar enkele stukken zijn inmiddels merkbaar verouderd of voldoen niet meer aan onze eisen aan onze content.

6 gedachtes over “BB-Nieuws

  1. Wat betreft de wedstrijd zou ik het uitbrengen van meerdere stemmen toch beperken tot 3 á 5 . Bij een vriendengroep zouden anders zomaar 15 mensen 15 stemmen kunnen krijgen. Waarom zou je nog meer stemmen willen uitbrengen. Er kan maar één foto de beste zijn. Maar een 1, 2, 3 is gebruikelijk dus wellicht is dat handig.
    Verder een leuk initiatief. Bedankt voor de organisatie, in welke vorm dan ook. Ik wilde dit alleen even kwijt.

  2. Ik sluit me aan bij Jan betreft de 1, 2 en 3. Verder wilde ik graag laten weten dat ik het geweldig vindt om via de Blijdorp Bende op de hoogte te blijven van de updates, dat ik de foto wedstrijden erg leuk vindt en wil de organisatie even hiervoor bedanken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *