BB-Nieuws

Af en toe gebeuren er dingen rond Blijdorper Bende. Blijf hier up-to-date!


De Themawedstrijden – 8 januari 2019

Het is zojuist losgebarsten! De Blijdorper Bende Themawedstrijd I is een feit. Deze nieuwe reeks fotowedstrijden is een nieuwe manier om de fotografen in onze groep uit te dagen. Wat moet je weten?

De Themawedstrijden worden, net als de Grote Fotowedstrijden, vier keer per jaar georganiseerd. Dat betekent dat we vanaf heden twee keer zoveel fotowedstrijden zullen hebben! In tegenstelling tot de Grote Fotowedstrijden, veranderen de eisen aan de inzendingen voor de Themawedstrijden per editie. Zoals de naam al suggereert, heeft elke editie een eigen thema. Uiteraard worden deze van tevoren bekend gemaakt om geïnteresseerden de tijd te geven om dit soort foto’s te maken. Vooralsnog zijn we van plan om (in ieder geval voor de eerste editie, mogelijk volgen er later nog aanpassingen) geen kwalificatieronde te organiseren, maar zelf een top vijf uit de inzendingen te kiezen. Hierbij zullen we letten op de kwaliteit en originaliteit van de foto. Uiteraard is het dan aan de Blijdorper Bendeleden om de winnaar te selecteren.

Voor Themawedstrijd I geldt dat het thema ”ringstaartmaki’s” is. Het maakt niet uit wanneer de foto gemaakt is, zolang hij maar uit Blijdorp komt. Het mag dus zowel van de groep in de Grote Vijver zijn als van de groep in het nieuwe doorloopverblijf. De foto mag natuurlijk bewerkt zijn, mits de oorspronkelijke plaat maar door jou is geschoten. Inzenden kan tot en met 18 januari. Wanneer de daarop volgende Stemronde achter de rug is, zal de winnende foto de groepsfoto van Blijdorper Bende worden en worden vereeuwigd in een (nieuwe) Eregalerij.

Laat zien wat je in huis hebt – waar wacht je nog op? Ga naar Blijdorper Bende en doe mee.

Ons 2018 (en alvast een voorproefje ’19) – 1 januari 2019

Het is tijd om vaarwel te zeggen tegen 2018. En wat was het voor een jaar! Dit jaar blies Blijdorper Bende vijf kaarsjes uit en zo’n aangelegenheid diende natuurlijk gevierd te worden. Misschien nog wel interessanter: wat zijn we van plan voor het nieuwe kalenderjaar?

Allereerst een kleine terugblik op de Jubileumviering. Vijf jaar geleden was het totaal ondenkbaar geweest, maar alweer bijna een jaar geleden kregen we het voor elkaar om een interview af te mogen nemen met directeur Erik Zevenbergen. Het kostte echter enig overleg met de PR-afdeling om uiteindelijk ook toestemming te krijgen om het daadwerkelijk te publiceren en toen dat eenmaal zover was, was het alweer bijna zomer. Het stond buiten kijf dat het een waardige opening zou zijn voor de Jubileumviering en we besloten dan ook om het daarvoor te bewaren.

Voor de rest van de festiviteiten hadden we al snel bepaald dat het kopje ‘specials’ bovenaan onze website wel een beetje liefde kon gebruiken. Alleen ‘Blijdorp maakt het verschil’, dat we gemaakt hadden als de Nieuwjaarsspecial van 2018 en een gigantische hit werd, was een pagina waar we echt over te spreken waren: veel andere artikelen waren ofwel tragisch verouderd of ronduit slecht van kwaliteit. We zagen onze kans schoon: enerzijds konden we de website verrijken met een aantal boeiende artikelen, maar we konden ook voortbouwen op wat we al hadden gepubliceerd in de jaren daarvoor.

Het interview werd een ongekend succes en eveneens immens populair was de afsluitende special ‘Millenniumkrieken’. Een trouw Blijdorper Bendelid herinnert zich wellicht nog wel dat we in de vroege dagen van het Blog eens een artikel hadden gemaakt genaamd ‘Geschiedenis van Blijdorp: 1990-1995’. Deze publicatie was echter een doorn in het oog en uiteindelijk is vrijwel niks van die oude special terug te vinden in de nieuwe. We wilden het echter niet bij twee klapstukken laten en zodoende begonnen we te werken aan wat kleinere specials, die uiteindelijk werden opgeleverd in de vorm van ‘De groene Diergaarde’ en ‘Ontmoet: Antilopen & Herten’. Helaas bleken deze specials iets minder tot de verbeelding te spreken en een soortgelijk, derde artikel werd dan ook geschrapt – die houden jullie nog van ons tegoed.

Hoe zit het met de harde nummers? Wederom was het een recordjaar voor onze website. Een kleine sprong terug in de tijd: ons eerste jaar, 2013, sloten we af met 500 views, gevolgd door 9.000 in 2014, 21.000 in 2015, 30.000 in 2016 en 61.000 in 2017. We zijn dik tevreden met een mooie 70.000 bezichtigingen in 2018! De Facebookgroep groeide iets minder spectaculair, daar zijn we net de 1700 leden gepasseerd. De hoeveelheid mensen die stemden bij onze fotowedstrijden en de BBA is ongeveer gelijk gebleven. Het is, al met al, een minder indrukwekkende groei dan in de voorgaande jaren, maar we zijn extreem dankbaar dat we überhaupt een groei hebben doorgemaakt, gezien we 30% minder berichten hebben geplaatst dan in 2017. Op z’n zachtst gezegd was 2018 niet één en al zonneschijn voor mij als hoofdbeheerder en dat heeft geresulteerd in een verminderde PR, maar we gaan vol goede moed 2019 in.

Dus, wat heeft 2019 in petto? Allereerst een goed voornemen: de ‘Ontdek…’-pagina’s zijn broodnodig toe aan onderhoud, zij hadden vorig jaar zeker te lijden onder mijn verminderde activiteit als beheerder. Er is, in tegenstelling tot het gemiddelde voornemen, goede hoop hiervoor. We hebben een onderhoudsschema gemaakt en op die manier komen de pagina’s allemaal één voor één aan de beurt. Over ‘Ontdek…’-pagina’s gesproken: na de publicatie van ‘Dikhuidenvleugel & Mensapengebouw’ eind 2016 bleef er nog één stukje Diergaarde over dat we onder de loep moesten nemen. Kan je al raden welke dat is? Hoe dan ook, eind januari zal die hopelijk gereed zijn in de vorm van onze traditionele Nieuwjaarsspecial.

Daarnaast een aankondiging. De afgelopen jaren hebben de Grote Fotowedstrijden al voor veel vermaak gezorgd, maar zoals zoveel heeft het in de loop der jaren een vaste opzet aangenomen en is het spektakel er een beetje vanaf. Daarom willen we dit jaar iets nieuws uitproberen, iets om de fotografen in de groep scherp te houden. Naast onze seizoensgebonden fotowedstrijden gaan we dit jaar namelijk vier Themawedstrijden organiseren. In plaats van simpelweg je mooiste foto van dat kwartaal in te sturen (hoe mooi ze ook zijn, we hebben nu wel genoeg tijgers en rode panda’s de revue zien passeren), kondigen we van te voren een onderwerp aan waar alle fotografen zich aan moeten houden. Binnenkort zullen we jullie van meer informatie voorzien, maar tot dan: hé, zijn de ringstaartmaki’s geen leuke beestjes…?

Eigenlijk hoeven we het niet eens meer expliciet te zeggen: we gaan een spannend jaar tegemoet. Wij hebben er al zin in – jij ook?

-Jop Kempkes, hoofdbeheerder

Hiep hiep hoera, Blijdorper Bende vijf jaar! – 10 juli 2018

Nee, veel stelden we niet voor. Vijf jaar geleden werd een Facebook-groep aangemaakt met de naam ‘Blijdorper Bende’. Wat toentertijd nog een groep was voor uitsluitend dierentuinnieuws, is sindsdien veranderd in een bruisende gemeenschap voor Blijdorp-liefhebbers!

Omdat we zo blij zijn met wat we hebben neergezet sindsdien, willen we jullie ‘trakteren’. Van 10 juli, de datum waarop de Facebook-groep werd opgericht, tot en met 27 augustus, de dag waarop het Blijdorper Bende Blog in het leven werd geroepen, zullen we daarom verschillende specials op onze website plaatsen plaatsen. We houden nog even geheim wat we precies in gedachten hebben voor de komende tijd, maar de feestelijke opening is al een feit. Begin dit jaar mocht ik als hoofdbeheerder van Blijdorper Bende een interview afnemen met Blijdorp-directeur Erik Zevenbergen. Het interview staat inmiddels online – klik HIER om hem te lezen!

Uit een eerdere peiling onder de Blijdorper Bendeleden bleek dat onze trouwe lezers interesse hebben in vrijwel alle aspecten van de Diergaarde. De nieuwe specials die we momenteel aan het voorbereiden zijn, gaan dan ook over verscheidende onderwerpen. We kunnen alvast verklappen dat een aantal oude specials eveneens zal terugkomen in een nieuw jasje. Voor ieder wat wils, hopelijk. Al onze nieuwe publicaties zullen worden aangekondigd op Facebook. Daarnaast staat bovenaan onze website ook een vastgezet bericht met daarin een overzicht van alle specials. Zo hoef je niets te missen, ook als je een paar weekjes weg bent geweest!

6 gedachtes over “BB-Nieuws

  1. Wat betreft de wedstrijd zou ik het uitbrengen van meerdere stemmen toch beperken tot 3 á 5 . Bij een vriendengroep zouden anders zomaar 15 mensen 15 stemmen kunnen krijgen. Waarom zou je nog meer stemmen willen uitbrengen. Er kan maar één foto de beste zijn. Maar een 1, 2, 3 is gebruikelijk dus wellicht is dat handig.
    Verder een leuk initiatief. Bedankt voor de organisatie, in welke vorm dan ook. Ik wilde dit alleen even kwijt.

  2. Ik sluit me aan bij Jan betreft de 1, 2 en 3. Verder wilde ik graag laten weten dat ik het geweldig vindt om via de Blijdorp Bende op de hoogte te blijven van de updates, dat ik de foto wedstrijden erg leuk vindt en wil de organisatie even hiervoor bedanken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *