Roofdieren-Gebouw: nog steeds een bouwput?

Al twee jaar wonen er geen dieren meer in het Roofdieren-Gebouw. De Aziatische leeuwen hebben toen een nieuw, groots onderkomen bij de gerestaureerde Tweeling-Gebouwen gekregen. Daarna ging het monumentale pand op de schop: de eerste stappen werden gezet om een modern onderkomen te creëren voor een nieuwkomer in Rotterdam: gelada’s, een Oost-Afrikaanse apensoort. Hoe staat het er nu voor met deze slepende verbouwing?

Plannen en conceptversies voor het verblijf liggen al langere tijd op straat. Er komt niet één geladagroep, maar twee: een groep bestaande uit meerdere harems en een groep met uitsluitend mannetjes. Verder wordt het geheel verrijkt met drie mannelijke manenschapen (A. l. sahariensis), waarvan eentje reeds verblijft in Apenheul. En niet geheel onbelangrijk: een grote netconstructie die beide verblijven overdekt, nu al een omstreden zet van Blijdorp.

Foto: Jop Kempkes (BB-Facebook/Beheer) 17-10-’17

Hoe staat het er nu voor? Inmiddels is de buitenkant van het Roofdieren-Gebouw in oorspronkelijke staat hersteld. De buitenmuren zijn weer bedekt met gedetailleerd, beige tegelwerk, vergelijkbaar met die bij de Dikhuidenvleugel. De markante schoorsteen is niet langer een bouwval en net zoals vroeger afgewerkt met tegels en het bijbehorende beeld ‘Orpheus’ pronkt als vanouds. Ook de kooien bij de ingangen naar de binnenverblijven zijn gerestaureerd met prachtig houtwerk en de deuren zijn vernieuwd. Al met al een hele verbetering dus!

Foto: Jop Kempkes (BB-Facebook/Beheer) 17-10-’17

Aan de zijde waar de mannengroep zal verblijven, direct tegenover de ingang van de Rivièrahal, zijn meerdere kunstrotsen gemaakt. Door een van deze rotsen komt een bezoekerstunnel, zodat de mensen letterlijk omringd worden door gelada’s. Deze specifieke rotspartij is al afgewerkt en op kleur gebracht; twee andere rotskopjes hebben nog een grijzige betonkleur. De bodem van het buitenverblijf bestaat overigens nog steeds uit zand. Aan de kant waar de fokgroep komt, uitkijkend op de Wallaby Walkabout, is al veel gedaan. Het is vanwege de vele hekken en zeilen moeilijker om een gedetailleerd beeld te krijgen van de situatie hier, maar het meeste is wel duidelijk. Het hek dat de twee terrassen voorheen scheidde is, ondanks fel verzet van de Rotterdamse welstandscommissie, verwijderd. Sterker nog, de gracht is gedempt en de grond is opgehoogd. Het muurtje langs het bezoekerspad is overigens ook al in oorspronkelijke staat hersteld en afgewerkt met een tegelrand. In de aarde zijn meerdere grote rotsblokken ingegraven. Op conceptafbeeldingen is te zien dat deze kant dan ook relatief plat en meer beplant zal worden in vergelijking met de andere zijde.

Foto: Houthoff Zoo Design (Facebook) 7-9-’17

Hoe de binnenkant van het Roofdieren-Gebouw ervoor staat, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Houthoff Zoo Design, het bedrijf dat zich over deze klus ontfermt, maakt via Facebook echter wel duidelijk dat de laatste hand gelegd wordt aan de binnenverblijven. Vorige maand zeiden ze dat de vloeren (uitgerust met vloerverwarming) klaar waren voor de afwerking met epoxy. Op een winterlezing van de Vrienden van Blijdorp werd tevens duidelijk dat er een compromis is gesloten met de gemeente: de linkervleugel (gezien vanaf het directiegebouw) zal zoveel mogelijk ongewijzigd blijven ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp, terwijl de rechtervleugel gemoderniseerd mag worden. De eerstgenoemde kant zal dan ook worden afgeschermd voor het publiek, in tegenstelling tot de andere helft. De trap naar binnen wordt rolstoelvriendelijk gemaakt en de verblijven worden, zoals foto’s bevestigen, ruimer ingericht. Het allereerste verblijf zal echter geheel worden teruggebracht naar het oorspronkelijke hok. Zo hoopt de Diergaarde het verschil tussen dierenwelzijn anno 1940 en dierenwelzijn anno 2017 te laten zien. Ook de verzorgers gaan erop vooruit, met een bredere dienstgang achter de schermen – de verzorgers moeten dan ook grote hoeveelheden hooi kunnen aanvoeren. De verschillende plekken waar de verzorgers naar binnen kunnen, worden feilloos opgenomen in de rotsachtige decoratie van de muren. Na de publieke binnenverblijven zal het pad leiden naar de eerdergenoemde tunnel door het openluchtverblijf van de mannetjes.

Foto: Houthoff Zoo Design (Facebook)

Wat moet er nu nog gebeuren? Helaas nog erg veel. Men was lange tijd hoopvol dat het project dit jaar nog zou worden afgerond en op zich zouden de verblijven vrij rap bewoonbaar gemaakt kunnen worden. Maar aan één monsterlijk aspect van de verbouwing zijn de bouwvakkers nog niet begonnen: de constructie van de ‘koepel’ over het geheel. De bogen die daartoe gebouwd dienen te worden, zijn zo ontworpen dat ze de originele contouren van het complex accentueren. Het gaas zelf moet zo doorzichtig mogelijk worden om het zicht optimaal te houden. Een mooie tegemoetkoming voor de fotografen is dat het gaas op ooghoogte loodrecht naar beneden zal hangen.

En de toekomstige bewoners? Die zijn al klaar om te verhuizen. Augustus vorig jaar kwamen de eerste zeven gelada’s uit NaturZoo Rheine aan in de Diergaarde. Sindsdien is de groep al op natuurlijke wijze uitgebreid: een goed voorteken voor het fokporgramma. Van nature leven gelada’s in een hiërarchie waarbij één mannetje de baas is over meerdere vrouwtjes. Dit heeft als gevolg dat er eigenlijk te weinig vrouwtjes zijn om voor alle mannen een harem te vormen. In gevangenschap wordt dit probleem het ‘mannenoverschot’ genoemd. Het is geen mogelijkheid om evenveel mannetjes als vrouwtjes samen te huisvesten, gezien de spanning tussen de mannen die in zo’n situatie zou ontstaan. Door het samenstellen van een mannengroep zorgt Diergaarde Blijdorp dat er ruimte is voor deze mannetjes. Op termijn moet de totale geladapopulatie in Blijdorp uitbreiden tot zo’n tachtig dieren.

Foto: Houthoff Zoo Design (Facebook). Een van de drie rotspartijen die momenteel gerealiseerd zijn.

4 thoughts on “Roofdieren-Gebouw: nog steeds een bouwput?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *