Exclusief: Plannen vernieuwde entree

Ontwerp: Arc2 Architecten (www.arc2.nl)

Diergaarde Blijdorp overweegt serieus om de ingang aan de Oceanium-Zijde te verbouwen. Dat blijkt uit conceptafbeeldingen die geplaatst zijn op de website van architectenbureau Arc2, dat ook het ontwerp van Amazonica voor zijn rekening nam. Nog niet eerder is er openlijk gesproken over zo’n verbouwing. Op de website staat vermeld dat de opdracht voor dit ontwerp dit jaar gegeven is. Er staat niet expliciet bij vermeld dat het om Diergaarde Blijdorp gaat, maar dit kan worden afgeleid uit de plattegrond waar restaurant De Lepelaar op vermeld staat. 

Zowel de uitwendige structuur als de binnenkant van de ingang gaan flink op de schop. Het huidige zeil moet wijken voor een reeks houten balken die in een kegelvorm opgesteld zijn. De balken worden verbonden door ruiten met daarop de print van het bladerdek van een tropisch regenwoud. Op de ontwerpen staat in de top van het geheel een bord met de tekst ‘zoo’ erop. Mogelijk wordt dit concept toegepast met ‘Diergaarde Blijdorp’ of simpelweg ‘Blijdorp’. Ook het pad ernaartoe wordt aangekleed met beelden van dieren.

Ontwerp: Arc2 Architecten (www.arc2.nl)

De wijzigingen aan de binnenkant zijn even ingrijpend. Het huidige blok van kassa’s in het midden verdwijnt volledig. In het midden van het cirkelvormige plein komt een reeks poortjes, vermoedelijk waar je zelf je tickets of abonnement kan scannen. De huidige helpdesk moet ruimte maken voor een vernieuwde giftshop, die deels nog doorloopt naar het plein. De ruimte waar nu de Zee van ZOOvenirs gevestigd is, staat op de ontwerpen gemarkeerd als ‘leescafé’. Het zal nog moeten blijken wat Blijdorp precies in gedachten heeft hiervoor. Er komt een infobalie aan de rechterkant van het entreeplein, tegenover de nieuwe souvenirwinkel. Aan de andere kant van de poortjes komen een koffiebar, toiletten en een lockerruimte. Er staat ook een kleine ‘lounge’ aangegeven aan de rand van het entreeplein, maar wat er hier exact moet komen is nog onduidelijk.

Ontwerp: Arc2 Architecten (www.arc2.nl). Groen: souvenirwinkel. Rood: diverse horeca. Paars: informatiebalie en personeelsruimte

Er gaat zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van duurzame materialen. De houten baleinen moeten het FSC-keurmerk hebben, de ruimte wordt verlicht door LED-lampen en ook andere materialen moeten recyclebaar zijn. Ook staat erbij vermeld dat er energie opgewekt moet worden door middel van zonnepanelen, moet er bewust verwarmd worden waarbij er een minimale hoeveelheid warmte verloren gaat en moet er een waterzuivering komen, maar hoe dit alles precies gerealiseerd zal worden is nog niet naar buiten gebracht. Opmerkelijk is dat er voor de muren gebruik gemaakt zal worden van gestampte aarde. Dit alles sluit aan op het huidige beleid om de Diergaarde ‘groener’ te maken.

Ontwerp: Arc2 Architecten (www.arc2.nl)

Hoewel de huidige ingang bij het Oceanium nog geen twintig jaar in gebruik is, blijkt de opstelling nu al achterhaald te zijn. Vroeger kocht een aanzienlijk deel van de bezoekers van de Diergaarde ter plekke tickets. Tegenwoordig wordt er veel meer gebruik gemaakt van digitale kaartjes en abonnementen. Dit heeft tot gevolg dat er tegenwoordige op drukke dagen opstoppingen ontstaan bij de scanners, terwijl de kassa’s vrijwel ongebruikt blijven. De vernieuwde indeling moet een eind hieraan maken, al is het momenteel nog onduidelijk hoe men ter plekke aan kaartjes kan komen bij de nieuwe opstelling.

Ontwerp: Arc2 Architecten (www.arc2.nl)

Toch is er ook een controversiële kant van het verhaal. Kan het bedrag dat met zo’n ingreep gemoeid is niet beter besteed worden elders in de tuin? Het is geen geheim dat er veel delen van het park zijn die werk kunnen gebruiken. Zo staan de Takinrots, de Vleermuizengrot en delen van de Rivièrahal al jaren stof te vergaren. Ook zijn er verblijven die nog wel in gebruik zijn, maar die aandacht vergen. Taman Indah voldoet niet meer aan de huidige eisen voor de huisvesting van dikhuiden en grote delen van het Oceanium moeten in de komende jaren onder handen worden genomen. Bovendien staat Blijdorp miljoenen euro’s in het rood en zal het nog jaren duren totdat deze schulden zijn afgelost. Extra vervelend is dat de prijzen van de bouw momenteel historisch hoog zijn.

Foto: Arc2 Architecten (www.arc2.nl)

Directeur Erik Zevenbergen liet eerder weten streng te gaan kijken naar lopende projecten in de dierentuin. Zo zijn de werken aan de BuffaloLodge, een geplande vergaderlocatie grenzend aan de Prairie, stil gelegd tot het geladaverblijf en de lopende verbouwingen in het Oceanium klaar zijn. Het is dus te verwachten dat een renovatie van de ingang nog een aantal jaar op zich zal laten wachten. Bovendien zullen dit soort werkzaamheden plaats moeten vinden terwijl er nog steeds gebruik gemaakt kan worden van de ingang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *