BBA 2016

De uitslag van de Blijdorper Bende Awards 2016 is binnen! Ook dit jaar bleef het lang onzeker wie zou winnen. Wie uiteindelijk de grote winnaars zijn geworden, lees je hier!

We beginnen bij de categorie ‘Awards & Nominaties’. Op het nippertje werden de nominaties voor de Diamond Themerpark Awards 2016 verkozen tot publieksfavoriet. Zij sleepten maar liefst 53% van de stemmen binnen. Diergaarde Blijdorp werd voor deze prijsuitreiking maar liefst vijf keer genomineerd dit jaar, te weten voor ‘Beste ZOO’, ‘Mooiste Park’, ‘Mooiste Dierenverblijf: Amazonica’, ‘Mooiste Dierenverblijf: Okapi-Volière’ en ‘Mooiste Geboorte: Aziatische olifant’. Helaas sleepte de Diergaarde uiteindelijk geen van de bovenstaande prijzen binnen. De ZooSite Awards 2016, waar Blijdorp dit jaar in de prijzen voor ‘meest innovatieve dierentuin’,‘leukste aanwinst’ en ‘mooiste dierentuin’ viel, werden tweede.

De strijd om de ‘Belevenissen’-categorie bleek vanaf het begin al gestreden. De ZOOmer Avonden lieten met een nette helft van de stemmen de concurrentie ver achter zich. Dit evenement is exclusief voor abonnementhouders en vond dit jaar plaats op drie zomerse avonden. Op elk van deze avonden kon de bezoeker niet alleen extra lang in het park blijven maar ook een speciaal kijkje achter de schermen nemen. De tweede plaats werd gedeeld door de Blijdorp College Tour en de Blijdorprun, die allebei 13,3% van de stemmen kregen. De overige stemmen gingen naar onder andere Natuur Dichtbij, de Playmobil Speeldagen, Red Panda Day en ZOOmer Camp.

Dit jaar waren er minder projecten dan normaal die in aanmerking kwamen voor de titel ‘Leukste bouwproject dat is opgeleverd/waarvan de bouw is begonnen’. De Diergaarde deed dit jaar namelijk rustig aan met de verbouwingen. De werken aan het Roofdieren-Gebouw, een restauratie die nog altijd gaande is, kreeg 16,7%  van de stemmen en werd daarmee derde. Op de tweede plaats eindigde met 26,7% de restauratie van de Koedoestal. Begin dit jaar werd dit Van Ravensteyn rijksmonument feestelijk heropend door de Vrienden van Blijdorp. Het nieuwe Great Barrier Reef werd eerste, met 47% van de stemmen. Dit onderdeel van project ‘Oceanium 2.0’ werd dit jaar grotendeels onthuld, op de levend koraalbak na.

Ook bij de categorie ‘Nieuwe Dieren’ spande het erom. Het nieuwe koppeltje spitssnuitkrokodillen uit Emmen eindigde uiteindelijk als derde, met 16,7% van de stemmen. Deze reptielen zijn te vinden in het verblijf waar nog niet zo lang de spitssnuitkrokodillen Hakuna en Matata te vinden waren, voordat zij op zeer hoge leeftijd overleden. De gelada’s grepen net naast het goud en werden met 26,7% tweede. Waarschijnlijk was dat anders geweest als ze al voor het publiek te zien waren geweest. In afwachting va